16-04-07

Ecostokske

 
ecolabel

Dat had je nog van mij tegoed. Gekregen van mijn nichtje en met veel plezier hier mijn versie:

Noem 3 dingen die jij doet om bij te dragen aan een beter milieu.

1. Bij het vormgeven van ons gebouw hebben we nagedacht hoe we met name het energieverbruik zouden kunnen beperken. Het is tenslotte een sanitair gebouw, dus een aangename binnentemperatuur is erg belangrijk. En de "extra-trui-maatregel" gaat hier niet op . Uiteindelijk hebben we gekozen voor een geïsoleerde vloerplaat, dwz. dat onze betonnen vloerplaat niet rechtstreeks in aanraking komt met de aarde, maar op een 16 cm dikke laag isolatie ligt. Zo komt er geen koude van onder naar binnen en is de vloerverwarming effectiever. Het hele gebouw is ook geïsoleerd (binnen én buiten) door het legosysteem waar we mee gebouwd hebben. Het dak wordt vervolgens (vandaag) ook nog eens geïsoleerd en daar bovenop komt een grasdak. Dit heeft naast een - ook al - isolerende werking ook het voordeel dat een heel deel regenwater niet in het riool terechtkomt, maar opgenomen wordt door de planten. Het overschot aan regenwater wordt opgevangen in een regenwatertank (voor het poetsen van het gebouw). Voor de verlichting hebben we waar het kan gekozen voor LED verlichting en waar nodig aangevuld met spaarlampen. Voor de douches worden waterbesparende kranen gekocht, toiletten hebben een spaarknop en we hebben ook onze eigen waterzuiveringsinstallatie die al ons afvalwater zuivert en verwerkt.

2. Al ons huishoudelijk en bouwafval wordt nauwkeurig gesorteerd. Naast de gewone PMD, papier en karton, glas en restafvalsortering hebben we ook een compostbak. Plastic folies worden weggebracht naar een bedrijf in de buurt, gespecialiseerd in recyclage van alle soorten plastic. Het containerpark heeft een vaste klant aan ons en ook daar leveren we netjes alles gescheiden af (sprak ze trots).

3. Misschien niet voor de hand liggend, maar toch: wij wonen op het werk en vermijden daarmee dus dagelijks woon-werkverkeer. Een flinke besparing in de portemonnee én voor het milieu!

Noem 1 ding dat jij nog zou kunnen doen voor een groenere planeet.

Voor de toekomst plannen we nog de installatie van zonnepanelen voor de verwarming van het douchewater en we blijven de ontwikkelingen volgen inzake individuele stroomopwekking. 


Dat was het wat mij betreft, nu is het de beurt aan Kajee, A-woman en CMS!

 

09:28 Gepost door Tientjuh | Permalink | Commentaren (2) | Tags: ecostokske |  Facebook |

Commentaren

pieuw allez dan maar :-)

Gepost door: Jeronimo | 16-04-07

Lap...
... ik had het al gevreesd... ;-)

Gepost door: Kaajee | 16-04-07

De commentaren zijn gesloten.